Обама помилва Челси Манинг, Уикилийкс ликува

DenNews.bg
18.01.2017
размер на текста:

Преди операциите за смяна на пола Челси Манинг бе редник Брадли Манинг.

Американският президент Барак Обама помилва бившия войник Челси Манинг, основен информатор на сайта „Уикилийкс”, осъден на 35 г. затвор за изнасянето на хиляди секретни документи и данни.
"Уикилийкс" приветства като "победа" съобщението на Белия дом, че Манинг ще излезе на свобода през май тази година. "ПОБЕДА: Обама намали присъдата на Челси Манинг от 35 години на 7. Сега датата на освобождаването е 17 май", написа организацията в Туитър.
Редник Челси Манинг привлече вниманието на международните медии, след като предаде на сайта "Уикилийкс" хиляди поверителни военни документи. Припомняме, че редник Манинг бе мъж с име Брадли Манинг, но претърпя операции за смяна на пола и вече е с името Челси.
Oснователят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж приветства решението на президента Обама да намали 35-годишната присъда на Челси Манинг.
Едуард Сноудън, друг бивш сътрудник на американското разузнаване, изнесъл голям обем класифицирана информация, пък благодари на Обама за смекчаването на присъдата на Манинг.
"Нека заявим честно, чистосърдечно: благодаря, Обама", написа Сноудън в Туитър.
Председателят на Камарата на представителите Пол Райън обаче каза, че Обама "създава опасен прецедент - че от тези, които злепоставят националната ни сигурност, няма да бъде търсена отговорност за престъпленията им".
Припомняме, че миналата седмица със съобщение в Туитърот "Уикилийкс" заявиха, че "ако Обама нареди да помилват Манинг, основателят на сайта Джулиан Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно".
Сега ни остава да чакаме реакцията на Асандж, който от 2012 г. живее в еквадорското посолство в Лондон.
Манинг е сред 209-мата затворници, чиито присъди бяха намалени от президента, включително пуерториканския националист Оскар Лопес-Ривера. Други 64 затворници бяха помилвани, сред тях е и пенсионираният генерал Джеймс Картрайт, обвинен в лъжесвидетелстване при разследване за разгласяване на класифицирана информация.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети