Италианецът Антонио Таяни е новият председател на ЕП

DenNews.bg
18.01.2017
размер на текста:

Италианецът Антонио Таяни от е новият председател на Европейския парламент. Той заменя Мартин Шулц, който обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат и се връща в германската политика.
Таяни бе избран при четвъртото гласуване, след като на първите три кръга не бе постигнато абсолютно мнозинство. На окончателното, четвърто гласуване Таяни (ЕНП) победи сънародника си Джани Питела (социалисти и демократи) с 351 на 282 гласа.
63-годишният Таяни ще е председател на ЕП до 2019 г. Той бе европейски комисар по транспорта 2008—2010 и по въпросите на промишлеността и предприемачеството 2010-2014 г. Беше зам.-председател на Еврокомисията.
Завършил е юридическия факултет на университета Ла Сапиенца в Рим, работил е като журналист. В Европарламента беше избран като представител на "Напред, Италия“ на Берлускони. През 2008 смени Франко Фратини като представител на Италия в Еврокомисията.
В изявление преди избора, Таяни подчерта, че основните му приоритети ще бъдат миграцията и увеличението на заетостта.
"Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това", заявява Таяни. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети