Кмет загуби стола си, разпоредил превод на 50 000 лв. без сумата да се дължи

DenNews.bg
17.01.2017
размер на текста:

Съдът отстрани от длъжност кмета на Челопеч по искане на спецзвеното „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура, повдигнала на Алекси Кесяков обвинение за престъпление по служба.
Разследването срещу него е образувано през юни 2016 г., а с постановление на главния прокурор е разрешено да се проведе под ръководството и надзора на „Антикорупция“.
Кесяков е обвинен в това, че на 28.04.2014 г., в Челопеч, в качеството си на длъжностно лице, е нарушил служебните си задължения, от което бюджетът на общината е бил ощетен с 50 000 лева. Според държавното обвинение от това са настъпили значителни вредни последици - нарушаване на финансовата дисциплина на бюджета, уронване на престижа и разколебаване на общественото доверие в общинската администрация, като орган който осъществява местното самоуправление.
Разследването е установило, че Кесяков е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което на консорциум е преведена сумата от 50 000 лева. В нареждане, по указание на кмета, е било вписано несъществуващо правно основание – „ искане по договор“, като той е знаел, че такова плащане не се дължи.
Към същия момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и в сградата на ОДЗ „Х. Кр. Андерсен“. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.
По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез Специални разузнавателни средства.
По искане на прокуратурата Окръжен съд – София е отстранил от длъжност кмета на Челопеч. Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение „Подписка“. Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.
Вчера съдът отстрани от длъжност и кмета на Пловдив Иван Тотев, който беше обвинен в престъпление по служба при строителството на зоокът, от което общината била ощетена с 1 млн. лв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети