Обвиниха експрезидент на Румъния в престъпления срещу човечеството

DenNews.bg
16.01.2017
размер на текста:

Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството за миньорските събития през 1990 г. На влизане в сградата на главна прокуратура Илиеску отговори само на един въпрос, дали се смята за виновен: "Разбира се, че не".
Илиеску остана около един час в прокуратурата, а на излизане отказа да говори с журналистите. Неговият адвокат Андрей Джорджеску заяви, че Илиеску не е давал никакви показания по делото и че е бил запознат с факта, че има качеството на обвиняем по делото. По делото за миньорските събития са разследвани бившият президент Йон Илиеску, бившият премиер Петре Роман, бившият директор на Румънската разузнавателна служба Вирджил Мъгуряну, бившият първи заместник председател на Фронта за национално спасение Николае Думитру, бившият заместник главен прокурор Мугурел Кристиан Флореску и други.
Военните прокурори твърдят, че в периода 11-15 юни 1990 г. обвиняемите са предприели, организирали и координирали "систематична и повсеместна атака" срещу цивилното население, съответно срещу протестиращите на Университетския площад в Букурещ, както и срещу населението на столицата.
В тази атака са участвали въоръжените сили на МВР, министерството на отбраната, Румънската разузнавателна служба, както и над десет хиляди миньори и други работници от различни части на страната. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети