Париж спира от движение автомобилите преди 1997 г.

DenNews.bg
16.01.2017
размер на текста:

От днес автомобилите, произведени преди 1997 г. не могат да движат в Париж, а всички коли трябва да са с еко винетка. Това са част от мерките, които Франция предприе в борбата със замърсяване на въздуха.
Стикери, декорирани в различни цветове, ще класифицират моторно-превозните средства в 6 отделни категории, в зависимост от вредните емисии, които излъчват. Те стават задължителни за всички, които карат на територията на Париж, съобщи Нова телевизия.
Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да се движат из парижките улици. Превозни средства, регистрирани преди 97-а година, остават без винетка и извън движение в делничните дни от 8 часа до 20 часа. В критични дни, с пик на мръсния въздух, разрешение да излязат на улицата ще имат само автомобилите, които замърсяват най-малко. Годишно във Франция мръсният въздух убива над 48 000 души, което прави 9 процента от всички смъртни случаи в страната. До момента над 1,5 милиона души са се снабдили с еко винетката, струваща 4,50 евро. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, а притежателите на еко автомобили - поощрявани с бонуси, сред които по-ниски такси за паркиране и разрешение за движение в специалните ленти. Примерът на Париж вече последва Гренобъл, а скоро се очаква мярката да стане задължителна и в други френски градове.
Замърсеният въздух струва на Франция годишно 101 милиарда евро. В сумата влизат не само поражения от здравно естество, но и последствия върху сгради, екосистеми и селско стопанство. Една от най-сериозните мерки, които страната предвижда в борбата с лошото качество на въздуха, е спиране на дизеловите автомобили след 2020 година.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети