Дупница отбеляза 139 г. свобода от турско иго

DenNews.bg
14.01.2017
размер на текста:

Днес Дупница отбеляза тържествено 139 години от своето Освобождение, както и 25 години от връщането на старото си име, след като по време на комунизма града носи името на Станке Димитров. Десетки граждани, предимно млади хора, и общественици поднесоха венци и цветя на паметната плоча при Дома на техниката, а след това и на мемориалната плоча на ген. Орлински.
Събитието бе отбелязано с участието на Общинската духова музика, а директорът на Регионалния исторически музей в Дупница Анелия Геренска припомни историческите събития. Седмокласничката Катерина Цигловска от ОУ "Неофит Рилски" рецитира Вазовата ода "Опълченците на Шипка".
Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на Опълченците и пред паметната плоча на майор Орлински от зам.-кметът Крум Милев и началникът на отдел "Образование" Тодор Петков, председателят на Общинския съвет Ивайло Константинов, съветниците Йордан Йорданов и Йордан Димитров, представители на политически партии и граждани.


"На днешния ден дупничани празнуват Освобождението на своя град. На тази дата през 1878 г. дупничани, заедно със своите първенци и архиереи, посрещат тържествено освободителния ескадрон на майор Иван Павлович Орлински. Той всъщност "донася" свободата на града и присъединява Дупнишкия район към освободените територии по време на войната. Наистина тук районът не е в активни бойни действия, но не по-малко драматични дни преживяват дупничани. Защото, след падането на София, градът буквално е задръстен от отстъпващата турска армия, която се настанява в българските къщи. Има грабежи и убийства на християнското население от отстъпващите башибозуци. За всичко това, за тези критични мигове разказва подробно Никола Лазарков. Разбира се, възрожденска Дупница се подготвя за този миг десетки години по-рано", разказа директорът на Историческия музей Анелия Геренска.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети