300 деца и младежи от Сапарева баня минаха безплатен преглед на очите

DenNews.bg
13.01.2017
размер на текста:

Близо 300 деца и младежи от община Сапарева баня преминаха безпален очен скрининг, организиран от Българския съюз на оптометристите, като кампанията се проведе със съдействието на община Сапарева баня.
От прегледа се възползваха деца на възраст между 6 и 18 години. Целта бе да се идентифицират максимален брой деца с потенциални зрителни проблеми и те навреме да бъдат насочени за преглед при офталмолог. Прегледите извършиха десет специалисти от страната и чужбина.
"Редица заболявания на очите могат да бъдат коригирани, ако се открият навреме, но с напредване на възрастта възможностите за това намаляват и изчезват. Активната роля на родителите е изключително важна за ефективната профилактика на детското зрение. То, в много случаи, може да се коригира с правилен избор на очила и на първо място - с навременна диагноза", обърнаха внимание специалистите.
От екипа на БСО поеха ангажимент да осигурят корекционни очила на 20 деца от социално слаби семейства от община Сапарева баня. След прегледите се установи, че процентът на децата със заболявания на очите в Сапарева баня е сравнително малък. Също така, че голяма част от родителите водят децата си на профилактични прегледи редовно.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети