US изтребители се вдигат над България за охрана на небето ни

DenNews.bg
09.09.2016
размер на текста:

Два американски изтребителя поемат охраната на българското небе от днес. Българските самолети МиГ-29 и американските F-15 започнаха тренировките по съвместната охрана на въздушното пространство, като мисията ще продължи до 16 септември. Окончателното решение за Air Policing беше взето от кабинета в края на август месец. Военният министър Николай Ненчев уточни, че разходите по охраната на българското въздушно пространство ще бъдат поети изцяло от американската страна.
В авиобаза Граф Игнатиево започват тренировките на предвидените за изпълнение на съвместни задачи по Air Policing сили и средства. Тренировката ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции - ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление - София.
Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от кабинета на 24 август тази година.
По време на съвместното изпълнение по охрана на небето ни българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. При охраната на въздушното пространство дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите - зона за дежурство във въздуха; прихват; визуално опознаване; съпровождане и намеса.
Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети