Референдум ще определи къде да бъде регионалното депо за битови отпадъци в община Дупница

DenNews.bg
27.09.2016
размер на текста:

Дупничани ще трябва сами да решат чрез обществено допитване къде точно да се намира депото за отпадъци в посочените от общината 9 терена. Това трябва да стане възможно най-бързо, тъй като времето притиска местната власт, въпреки, че няма достатъчно финансов ресурс за провеждането на допитването до населението, обяви на пресконференция днес председателят на местния парламент Ивайло Константинов.
„Предстои община Дупнца да бъде беницифиент по проекта и отново на дневен ред излиза въпросът къде. Ще уточним ден и час и по какъв начин да се проведе допитването до гражданите къде да изградим клетката за депониране и къде да се разположат инсталациите за сепариране и компостиране. Може и да се стигне до референдум, но това ще реши председателския съвет след сесията на 30-и кептември”, обясни Константинов.
Председателят на ОбС припомни отново, че проектът, който за депо в землището на селоДжерман е в съда, защото всички жители там бяха против изграждането на депо. Константинов изтъкна, че заради липсата на депо, общината към края на тази година дължи 2 млн. 500 хил. лева санкции, наложени ни от РИОСВ-Перник.
„Дотук се стигна, защото ние не обяснихме добре,а те не много добре ни разбраха. Темата отново е на дневен ред, защото до 15-и октомври ние трябва да започнем изготвянето на проекта и да сме готови до 15-и март догодина, а до 15-и април вече трябва да получи ОВОС. Най-удобно е да се използва готовия вече проект за село Джерман, тъй като цялата проектна документация е изготвена, за него има и готов ОВОС, но не можем да рискуваме да чакаме решението на съда”, допълни Константинов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети