Отложиха делото за атентата на „Сарафово”

DenNews.bg
26.09.2016
размер на текста:

Специализираният наказателен съд отложи за 10 ноември делото за атентата на бургаското летище „Сарафово”. Причината е, че повечето от хората, които пострадаха при терористичната атака на 18 юли 2012 година, не са редовно уведомени за делото, предаде БНР.
Tова означава, че те не знаят за правата си да се конституират като частни обвинители и граждански ишци.
Прокуратурата и адвокатите ще опитат да призоват пострадалите за следващото съдебно заседание.
Усилията да бъдат намерени ще продължат до 10 ноември, включително с помощта на израелски адвокат, който иска да участва в процеса.
Обсъжда се и възможността да се съкрати времето на процеса, като някои от пострадалите и свидетелите от Израел бъдат разпитани с видеоконферентна връзка.
След четиригодишно разследване прокуратурата прати на съд задочно Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни – 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас на 18 юли 2012 г.
При атентата бяха убити шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години от село Юруково и петима израелски туристи, ранени бяха 35 души, 4-има много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени, една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма, която посреща израелците.
Израелските туристи е трябвало да бъдат превозени от летище „Сарафово” в Бургас до хотел „Хризантема“ в Слънчев бряг.
Днес в съдебната зала е присъствал единствено бащата на Мустафа Кьосев, който изрази надежда, че извършителите на атентата ще бъдат задържани.
Обвиняемите, които ще бъдат съдени задочно, пък се защитават от служебни защитници. Бургаският адвокат Калина Тодорова ще защитава задочно обвинения Мелиад Фарах. Тя обясни, че все още няма еднозначна позиция за това дали той е виновен за смъртта на 6 души и травмите на още 38.
Обвиняемите Фарах и Хасан са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на България. Извършеното престъпление има за свой престъпен резултат: опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица и е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от Ел Хюсейни, роден на 27 май 1989 г. в Ливан, притежаващ ливанско и френско гражданство, се казва в обвинителния акт.
Според прокуратурата, само това, че извършителят не е успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел, е предотвратило по-голям брой жертви.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети