Затвор, а не пробация за трафиканти на мигранти

DenNews.bg
26.09.2016
размер на текста:

 Каналджии на мигранти задължително да лежат в затвора, като се премахне сегашната възможност да бъдат осъждани на пробация.
Такава промяна в Наказателния кодекс предлага Центърът за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, съобщи електронното издание на в. „24 часа”.

В НК трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да няма присъди с пробация, обясни директорката на БОРКОР Елеонора Николова пред в. “24 часа”.

Тя даде пример с Германия, където минималното наказание е 6 месеца, а максималното - 10 г.

“В момента са разписани много стриктни наказания, когато в каналджийство е обвинено длъжностно лице, но не и за трафикантите, които не са длъжностни лица”, обясни Николова.

Продължителността на затвора за каналджии да е обвързана с броя на трафикираните хора, предлагат още от БОРКОР. Освен това превозното средство, с което се прекарват нелегални мигранти, да подлежи задължително на конфискация, независимо чия собственост е. Тези наказания трябва да важат не само при осъществено престъпление, но и при планиране на такова, каза Николова.

Предложенията на БОРКОР вече са дадени на правосъдното министерство и по тях е направена работна група заедно с прокуратурата и МВР, обясни още тя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети