Американски туристи останаха изумени от дейността на читалище „Христо Ботев” в Дупница

DenNews.bg
21.09.2016
размер на текста:

 Гостуването на група американски туристи в Дупница като част от обиколката им из страната, се превърна в преживяване, изпълнено с много емоции. За това допринесоха домакините на читалище Христо Ботев, както и учениците от ОУ Климент Охридски.
Те спретнаха истинско тържество за гостите, които останаха изумени от дейността на читалищата в страната ни като ревностни пазители на българщината и духовността на нацията ни, а за това допринесоха и техните домакини.
В залата на народно читалище „Христо Ботев-1978” гостите бяха посрещнати от читалищния секретар и ученици от втори, четвърти и шести клас, към училище „Св. Климент Охридски”, с ръководител госпожа Соколова.
Децата поздравиха посетителите с български песни и стихотворения, сред които- „Аз съм българче” от Иван Вазов, „Родна стряха” от Ран Босилек. Изпяха песента- „Облаче ле бяло”, текстът на която, просълзи преводача на американската група, докато го превежда, и докосна сърцата на гостите.
Учениците разказаха за историята на България, за своето училище и дадоха много исторически факти за живота и делото на Свети Климент Охридски- техния патрон.
Изпълненията им вдъхновиха, ентусиазираха и предизвикаха американците да запеят заедно с тях.
Затрогващите изпълнения на учениците спечелиха сърцата на проявилите интерес към българщината американски гости.
Посетителите зададоха множество въпроси, свързани с дейността на читалището и неговата роля в живота на българите.
Интересуваха се от културата, обичаите и традициите в България.
Проявиха огромен интерес към библиотеката на НЧ „Христо Ботев1978” . Читалищния секретар- Калинка Миланова, с радост запозна гостите с богатия библиотечен фонд.
Учениците получиха много подаръци от американските си приятели.
Всички си обещаха да се видят отново.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети