Българите в Сърбия ще могат да гласуват в Босилеград и Димитровград на предстоящите избори

DenNews.bg
21.09.2016
размер на текста:

 Българската държава е получила разрешение от сръбските официални власти за провеждане на избори за президент и вицепрезидент и на национален референдум на 6 ноември 2016 г. както в Посолството в Белград и в Генералното консулство в Ниш, така и извън дипломатическите представителства на нашата страна - в Културно-информационните центрове в Босилеград и в Димитровград (Цариброд). Така за пръв път от 7 години насам нашите сънародници в този район ще могат да гласуват на избори по родните си места.

Решението е положителен знак за много добрите отношения между двете държави. То е резултат и на срещата на министър-председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Сърбия Александър Вучич на 13 септември в Бургас.

За откриването на секции в двата града е необходимо и подаването в срок до 11 октомври на минимум по 60 заявления за участие в изборите. Представителите на българското национално малцинство в региона вече започват подготовката за изпращане на заявленията до Централната избирателна комисия.

Новината идва в навечерието на празника на община Димитровград (Цариброд) – Рождество на Пресвета Богородица.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети