Конвой с храна и лекарства е бомбандиран в Сирия, има убити

DenNews.bg
20.09.2016
размер на текста:

12 души са убити при въздушна атака срещу хуманитарен конвой в Сирия. Загиналите са шофьори, доброволци и служители на сирийския „Червен полумесец”, съобщиха световните медии, позовавайки се на Сирийската обсерватория за правата на човека.
18 камиона са повредени.
Представители на ООН съобщиха, че конвоят от 31 камиона е трябвало стигне до 78-те хиляди бедстващи сирийци в Алепо – бойно поле на армията на Асад, бунтовниците и терористите.
Въздушните удари са нанесени само часове, след като силите на Башал Асад обявиха край на примирието, договорено между САЩ и Русия. Дамаск обвини въоръжените отряди на опозицията и терористите за провалянето на примирието.
Конвоят е преминавал през Урум ал Кубра, натоварен с брашно и медикаменти.
За момента няма повече подробности за атаката, но САЩ ще преразгледат сътрудничеството с Русия по уреждане на сирийския конфликт, предаде РИА Новости, като цитира говорителя на Държавния департамент Джон Кърби. По думите му прекратяването на огъня е грубо нарушение на мирния план.
Не е ясно дали самолетът, ударил конвоя, е руски или сирийски. Според Вашингтон обаче Русия носи отговорността за случилото се, тъй като е поела задължението да се въздържа от подобни действия и да възпира сирийските власти.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети