Историческа загуба на партията на Меркел в Берлин

DenNews.bg
19.09.2016
размер на текста:

 Германската Християндемократическа партия на канцлера Ангела Меркел отчете историческа загуба на местния вот в Берлин, съобщава БиБиСи.

Тя е победена от коалиционния партньор в лицето на социалдемократите. В същото време антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия” натрупа достатъчно подкрепа, за да влезе за първи път в местния парламент.

Партията на канцлера печели 17,6% - най-слабият й резултат в Берлин. Това е вторият изборен удар върху партията за две седмици, след като получи силен шамар от „Алтернатива за Германия” в Мекленбург-Предна Померания, която завърши на изненадващото второ място.

Социалдемократите са най-силната партия в Берлин, получавайки подкрепата на около 22%, въпреки че губят почти 7% от гласовете си.

Силно представяне на „Алтернатива за Германия”, която събра 14% и подтикна съпредседателя Йорг Мойтен да заяви, че партията е в силна позиция на следващите парламентарни избори.

„Твърдо убедени сме, че ще завършим следващата година с двуцифрен резултат”, изтъкна той.

С представянето си партията ще бъде представлявана в 10 от 16-те местни парламента.

От Християнсоциалния съюз в Бавария определиха резултата на християндемократите като втори „студен душ” за последните седмици.

Изборите в Берлин бяха доминирани от местни проблеми като лошите публични услуги, изграждането на училища, закъсняващи влакове, недостиг на жилища и проблеми с миграцията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети