Полицейско положение в София днес, вдигат КПП-та

DenNews.bg
16.09.2016
размер на текста:

МВР изгражда контролно-пропускателни пунктове в столичния квартал "Овча купел", за да бъдат избегнати провокации по време на днешния протест срещу бежанците.
Пунктовете ще бъдат на няколко места в столичния квартал, съобщиха БНР и bTV.
В охраната на протеста довечера ще се включат още конна полиция и водометни машини.
Проверките за оръжие, алкохол и наркотици ще бъдат в целия град и ще започнат часове преди 19.30 ч., когато е началният час на протеста.
Жителите на „Овча купел” заедно с представители на ВМРО, „Атака” и НФСБ излизат на протест с искане за закриване на бежанския център в квартала. От ВМРО искат бежанските центрове да бъдат от закрит тип в рамките на три месеца, както и пълна екстрадация на нелегалните мигранти.
В СДВР има информация, че две групи от крайнодесни националисти и скинари ще се опитат да се сбият с мигрантите на няколко места в столицата, затова мерките, които ще бъдат взети, са изключително сериозни.
Снощи група рокери са отишли в района на общежитието за бежанци в "Овча купел", но когато видели полицейските патрули, са се оттеглили.
Живеещите в квартала изразиха притеснението си, че могат да бъдат засегнати от конфликтите на бежанците, и че мястото на центъра не е в район, в който има две детски градини, две училища и университет.
Те допълниха, че не усещат страх или напрежение, а отвращение от начина на живот на бежанците и от бездействието на институциите.
„Става въпрос за уриниране навсякъде, безразборно хвърляне на боклуци, блъскат се в магазините, родителите качват децата си по капаците на колите”, оплакват се хората.
"Тези хора не са агресивни", заяви председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова. Когато се подава молба за международна закрила, няма как да се установи какъв е характерът на лицето, посочи тя.
"Полагаме много усилия да им се обяснява, непрекъснато се провеждат беседи, обяснява им се, че са в друга културна среда, какво трябва да спазват, кое е нарушение, кое е престъпление", изтъкна Първанова.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети