Софийска градска прокуратура предаде на съд народния представител Александър Методиев за хулиганство

DenNews.bg
14.09.2016
размер на текста:

 Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Александър Методиев, народен представител в Четиридесет и третото Народно събрание на Република България, с обвинения за хулиганство и противозаконно пречене на орган на властта – полицаи от автопатрул при РУ на МВР – Костенец да изпълнят задълженията си, извършено при условията на продължавано престъпление – престъпления по чл. 325 ал.1 НК и по чл. 270 ал.1 във вр. с чл. 26 НК.

На 01 май 2016 г. Александър Методиев управлявал автомобил „Мерцедес МЛ 230“ в посока към гр. Костенец, обл. София, идвайки откъм гр. Септември. Около 16.10 часа на същия ден, навлизайки в гр. Костенец, Методиев извършил маневра „тройно изпреварване“ на забранен за това участък, с което нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в Закона за движение по пътищата и Правилника за прилагането му. Действията му били забелязани от трима полицейски служители от автопатрул при РУ на МВР – Костенец. Същите имат качеството „орган на власт“ по смисъла на чл. 93, т. 2 НК, като част от органите на държавна власт в лицето на Министерство на вътрешните работи. Полицейските служители изпълнявали служебните си задължения по опазване на обществения ред, контрол на пътния трафик и осигуряване безопасност на движението по пътищата, в рамките на провеждаща се специализирана полицейска операция. Били облечени с полицейски униформи, носели светлоотразителни жилетки с надпис „Полиция“, служебният им автомобил бил с отличителни полицейски знаци и надписи. След като тримата възприели нарушението, извършено от Методиев, незабавно му подали сигнал да спре посредством светлоотразителна стоп-палка. Въпреки, че Методиев възприел подадения му сигнал, не спрял, а помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение. С тези си действия обвиняемият съзнателно и противозаконно попречил на полицейския служител да изпълни служебните си задължения, а именно да го спре и да му състави акт за установяване на административно нарушение.

След около 10 минути, на същото място, полицаите спрели за проверка лек автомобил „Форд Транзит“, в който пътували седем лица. Служителите на реда поискали от пътуващите в автомобила да представят документите си за самоличност, с оглед извършване на проверка. Едно от лицата не разполагало с документ за самоличност. Полицейски служител поканил лицето без документ за самоличност до служебния автомобил и започнал да му съставя акт за установяване на административно нарушение по чл. 6 от Закона за българските лични документи.

След като разбрали, че ще бъде съставен акт, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не бъде съставян акт. Едно от лицата се обадило по мобилния телефон на Александър Методиев и го уведомило за случващото се. Тогава Методиев веднага обърнал посоката си на движение и се насочил обратно към гр. Костенец, към мястото, където полицаите съставяли акт. Междувременно той се обадил по телефона на Началника на РУ – Костенец, като му заявил, че негови подчинени служители са спрели на входа на гр. Костенец микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков и че съставят акт на един от тях. Началникът на РУ Костенец му обяснил, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Малко след това Александър Методиев пристигнал при полицейските служители, приближил се до актосъставителя и назидателно и на висок тон започнал да пита и да иска обяснение защо съставят актове на „неговите хора“. Извадил картата си на народен представител и започнал да я размахва пред полицаите, като показно и заплашително афиширал пред тях качеството си на народен представител. Действията и цялостното поведение на Методиев били насочени към възпрепятстване съставянето на акта, като смятал, че чрез арогантното и заплашително свое поведение и неправомерно въздействие по отношение на актосъставителя, ще осуети съставянето на акта.

Полицаите обяснили на обвиняемия, че е извършено административно нарушение, затова са длъжни да съставят акт, а Методиев наредил на нарушителя да не го подписва.

„Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел провлачено и лъхал на алкохол.“ е посочено в обвинителния акт. След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, той се ядосал още повече, започнал да се държи с тях арогантно и неуважително. Поискал от служителите на МВР, грубо и на висок тон, отчет за цялостната дейност през дежурството, поискал също така да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицаите му отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това. Методиев отправил заплаха към полицейските служители, като им казал, че „ще ги уволни и след три дни ще се видят вече цивилни“. Полицаите възприели на сериозно така отправените заплахи, имайки предвид, че Методиев е народен представител. Били изключително възмутени от случилото се - от това, че народен представител има подобно поведение и отношение към служители на МВР.

Малко след това Методиев си тръгнал, управлявайки автомобила, с който бил дошъл. Бил последван и от лицата, които били спрени за проверка. Междувременно, преди да си тръгне, Методиев отново се обадил по телефона на Началника на РУ – Костенец, като му заявил, че е констатирал нарушения на неговите подчинени и че отказвали да му докладват какви произшествия имало. Началникът отново го помоли да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, а Методиев грубо му заявил: „Нема кво да ми се молиш“. Впоследствие, след като си тръгнал, на същия ден, както и на следващия ден, обв. Методиев продължил настоятелно да звъни на Началника на РУ - Костенец по телефона, но същият престанал да отговаря на обажданията му.

На 07.07.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Методиев.

Александър Методиев е с взета мярка за неотклонение ”Подписка“.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети