Френската прокуратура поиска 3 години затвор за бившия финансов министър

DenNews.bg
14.09.2016
размер на текста:

 Френската финансова прокуратура иска вкара за 3 години в затвора бившия министър на финансите Жероми Каюзяк укриване на данъци, а бившата му съпруга Патриша държавното обвинение иска да хвърли в в затвора за две години.
В същото време държавното обвинение иска да привлечете към делото и швейцарска банка Reyl & Cie, които, според прокурора, "активно" е помогнала скриването на информация за сметката на Каюзяк по време на разследването. Прокурор настоява на генералния директор на финансовата институция Франсоа Райли да получи присъда от 18 месеца и глоба в размер на 375 хиляди евро. Прокуратурата поиска също да се забрани на банката да извършва дейност на територията на Франция за срок от пет години.

Процесът Каюзяк започна във Франция миналата седмица.

Скандалът около бившият финансов министър и бившата му съпруга Патриша избухна след публикация на френското издание Mediapart в края на 2012, според която Каюзяк е имал тайна сметка в швейцарска банка UBS, средствата, от които след това са били прехвърлени в Сингапур. Ex-министър първо публично отрече съществуването на сметката, но по-късно призна факта на съществуването й и подаде оставка, която бе приета. Според прокурорите, Каюзяк умишлено е укрил съществуването на активи в Сингапур в навечерието на назначаването му за министър на финансите.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети