България ще поиска 130 мнл. евро от ЕС за справяне с бежанската криза

DenNews.bg
14.09.2016
размер на текста:

Снимки: Пресцентър на Министерски съвет

Бойко Борисов и премиерът на Унгария Виктор Орбан огледаха от военен хеликоптер изграденото преградно съоръжение по българо-турската граница и направиха обход на част от него, намираща се в района на ГКПП – Лесово.
По-късно двамата ще се запознаят и с организацията по охрана на българската морска граница.


Премиерът Орбан е у нас по покана на Бойко Борисов за обмен на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в Братислава. В работната вечеря снощи участва и министър-председателят на Сърбия Александър Вучич.

България ще поиска 160 млн. евро от Европейския съюз за справяне с бежанската криза

по време на срещата в Братислава в петък. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов.
Вишеградкста четворка ще даде заедно подкрепата си за България, увери от своя страна Орбан. Според него страната ни пази добре границите си и „няма следи от наивност".
„Без европейски приказки, границата се пази добре. Най-големият проблем на Европа е наивността по отношение на мигрантите. Затова и в Европа към момента има над 1 млн. нелегални мигранти", обяви Орбан.
Борисов допълни, че българските и турските власти работят в много добри дипломатически отношения. По думите му за изтичане на ултиматум от Турция през октомври вече не се говори. „Турция разбра сама, че поставянето на ултиматуми на ЕС не е полза за никого", каза той. Борисов допълни, че Либия и Сирия трябва да имат зони за сигурност, в които бежанците да се чувстват в безопасност.
Пред Виктор Орбан министър-председателят обяви, че не иска в петък да чува как ЕС помага на България, а да „се каже, че България има нужда от тези пари".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети