Днес е Кръстовден

DenNews.bg
14.09.2016
размер на текста:

Хиляди вярващи прекараха нощта под открито небе в Кръстова гора. Снимка: Валентин Иванов

Днес православните християни честват Кръстовден - празника, посветен в прослава на Христовия кръст, наричан Въздвижения на светия кръст.
Хиляди християни прекараха нощта под открито небе в Кръстова гора. Според поверието, там е заровена частица от Светия Кръст Господен и през нощта срещу 14 септември всяка искрена молитва на извършващите поклонение ще бъде чута.
Съвкупност от три исторически събития бележат честването на празника: небесно видение на светия кръст пред очите на византийския император Константин Велики, намиране на Христовия кръст през 326 г от Царица Елена и връщането на светия кръст от персийски плен в 628 г в Йерусалим, след като в 614 г е бил пленен от персийския крал Хозрой.

По традиция на този ден имен ден празнуват всички, носещи имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана и техните производсни.

Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети