71% скок на водата в Дупница за „Добре дошли” във ВиК- асоциацията

DenNews.bg
13.09.2016
размер на текста:

Кдър от анимацията "Спондж Боб Квадратни гащи"

 Със 71,5% ще се увеличи цената на водата в Дупница от следващата година, като това ще бъде само началото на скок, който трябва да ни отведе до цена от 2,41 през 2020 г.

 

Дупница реално няма да има глас по предложението, залегнало в бизнес-плана на ВиК-асоциацията на Кюстендилска област.

 

Причината е, че на предстоящото заседание на 20 септември трябва да бъде утвърдено присъединяването на община Дупница към асоциацията, но това е последна точка в дневния ред, т.е. при дебатите по бизнес-плана кметът Методи Чимев все още няма да има глас.
Общински съвет също няма да излезе с официална позиция, тъй като няма насрочена сесия за дата преди заседанието на асоциацията-20 септември.

 

В момента дупничани плащаме по 1,37 за кубика вода. Предложената от Кюстендилска вода цена от следващата година е 2,35 лв. за кубик.

 

Цената е записана в бизнес-плана 2017-2021 г., а в него се предвижда плавно увеличение до крайна цена от 2,41 лв. за кубик през 2021 г. В бизнес-плана е записано, че при минимално потребление от 2,8 кубика на месец на лице от домакинството, социално допустимата цена за 2017-а година е 3,62 лв. с ДДС.
Средната сума за един човек в областта на месец след увеличението ще е приблизително 6,59 лв.

Присъединяването на община Дупница към областната ВиК-асоциация бе утвърдено от Общински съвет на сесия през месец юни тази година след информационна кампания и градско събрание, към което гражданският интерес беше почти нула. През цялото време кметът Методи Чимев и председателят на Общински съвет Ивайло Константинов обясняваха, че неизбежно ще се стигне до увеличение на цената на водата, тъй като тя трябва да е еднаква за всички общини в асоциацията. Освен това в цената вече ще влиза и амортизацията на съоръженията, а определянето й вече е извън компетенциите на общинското ВиК и Общински съвет, тъй като се утвърждава от Комисията за енергийно и водно регулиране.
И все пак

 

единствено членството в асоциацията отваря път на Дупница за кандидатстване за европейски средства за ВиК-сектора.

 

А нуждата от пари е огромна: 250 км водопровод трябва да бъдат подменени, 200 км, от които по спешност. Финансовото измерение на подобренията е от порядъка на 30-50 милиона лева, които са абсолютно непостижими за общината и общинското ВиК без европроекти.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети