Противници на Асад отхвърлиха плана за мир в Сирия

DenNews.bg
12.09.2016
размер на текста:

Влиятелната сирийска ислямистка милиция Ахрар ал Шам отхвърли руско-американския мирен план за прекратяване на огъня в Сирия от днес за 48 часа.
Групировката, част от бунтовниците в Сирия, реагира първа на декларацията на Вашингтон и Москва. Още няма официални реакции от политическата опозиция, както и от многобройните бунтовнически ислямистки и неислямистки движения.
Ахрар ал Шам обяви, че прекратяването на огъня е половинчато решение, което ще укрепи силите на Башар ал Асад и ще увеличи страданието на сирийците. Групировката отхвърли и предложението да се разграничи от джихадистите от Фатех ал Шам (бивша Фронт ал Носра).
Фатех ал Шам, която не е част от споразумението между Русия и САЩ, също реагира в Twitter с изявление, че целта на плана е да отстрани тези, които закрилят сирийците.
САЩ и Русия, които подкрепят съответно опозицията и Асад, стигнаха до съгласие за мирно решение на конфликта в Сирия в труден момент за бунтовниците, които загубиха последната битка за Алепо. Режимът на Асад и съюзниците му обявиха, че ще спазват мирния план.
И вчера продължиха въздушните удари в Сирия. Самолети на режима бомбардираха обсадената от бунтовниците източна част на Алепо, убиха 6 души и раниха десетки по данни на Сирийската обсерватория за правата на човека. В обсадените квартали живеят около 250 000 души.
По-рано въздушни удари на неидентифицирани самолети убиха най-малко 62-ма души в бунтовническия Идлиб, докато хората пазарували за празника Курбан Байрам. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети