Земетресение от 5,2 в Македония бе усетено в Югозападна България

DenNews.bg
11.09.2016
размер на текста:

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано близо до Скопие. Трусът е усетен в Югозападна България и в София. Епицентърът на труса е на 7 километра източно от македонската столица, на 4 километра югозападно от село Арачиново и на 5 километра южно от Черешово. Огнището е на 2 километра дълбочина. Земетресението е усетено силно в Скопие. Много хора, живеещи в центъра на града са излезли извън домовете си. Земетресението стана в 16:10 българско време. В 16:19 часа е регистриран втори трус с по-малка интензивност.
Земетресението разлюля и високите етажи в София. В центъра на София трусът се усети точно в 16:11 часа. Според данните на Националния институт по геофизика и геодезия към БАН трусът е с магнитуд 4.8 по Рихтер.
Данните за труса непрекъснато се променят. Дълбочината на огнището бе променено на 10 километра от Европейския сеизмологичен център към 16.30 часа.
Регистрират се и последващи трусове с по-малка сила. По-рано днес две земетресения бяха регистрирани близо до Скопие. Първото земетресение бе с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер в 6.58 часа. Епицентърът на труса бе по границата между Косово, Сърбия и Македония. Трусът стана на 6 километра източно от Скопие, на 6 километра югозападно от Арачиново и на 6 километра южно от Црешево. Едва две минути по-късно, точно в 7.00 часа, стана ново земетресение с магнитуд 2.8 по Рихтер. Епицентърът му бе на 5 километра източно от Скопие, на 6 километра североизточно от Сопище и на 5 километра североизточно от Усие. Огнището бе на 2 километра дълбочина.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети