Сапарева баня посрещна със 103-градусови аплодисменти участниците в Световното по планинско бягане

DenNews.bg
11.09.2016
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Не с топли, а направо горещи – 103-градусови аплодисменти Сапарева баня посрещна 350 атлети за Световното първенство по планинско бягане снощи. Предвождани от националните си знамена делегациите на 35 държави преминаха с шествие от центъра на курортния град до амфитеатър „Гейзера”. Най-горещият минерален извор на Балканите (103 градуса) се оказа и най-горещото място за селфита и снимки, като още преди началото на официалната част по откриването всички отбори запечатаха спомените си именно пред него.

 

 

;


Гостуващите атлети също отвърнаха на домакините с аплодисменти, по-специално за народните хора на ансамбъла от Ресилово.
Талисманът на Сапарева баня високопланинската коза Гейзо пък завъртя в танц състезателка от САЩ по време на изпълнението на химна на курортната община.
Шампионатът бе открит официално от министъра на спорта Красен Кралев, кмета на града Калин Гелев, президента на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов и президента на международната федерация по планинско бягане.
„Щастлив съм да посрещнем топ атлетите, които ще защитават честта на своите държави на 32-рото издание на Световното първенство по планинско бягане. За трети път Сапарева баня посреща състезание от голям ранг и мога да уверя всички гостуващи атлети, че ще се радват на гостоприемството на нашите домакини. Планинското бягане е една от най-тежките дисциплини в атлетиката, изпитание на човешкия дух, издръжливост и сила на характера. Аплодисменти за тези атлети и успех”, каза спорният министър Красен Кралев.

 

 
Кметът на Сапарева баня Калин Гелев поздрави всички гости и благодари на всички, помогнали за това Сапарева баня да посрещне за първи път Световно първенство, след като вече е била домакин на Балканиада и Европейско първенство. Тази година пък се навършват точно четвърт век от първия старт по планинско бягане в курортния град.
Официалната церемония приключи с издигането на националния трибагреник и изпълнение на химна на България.

 

 

 

Припомняме, че България ще бъде представена в шампионата от 17 атлети, трима от които са Сапарева баня. Това са Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева.

 

Четирите старта ще се състоят днес, заради което е напълно забранено движението на автомобили по пътя Сапарева баня-Паничище.

 

Първият старт е на дистанция 3,6 км., при девойки старша възраст, е в 9:30 ч. от местността "Валявица", а финалът е пред Посетителски център "Паничище". Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център "Паничище" до хижа "Рилски езера" /дистанция 7,3 км./. Стартът при жените на 7,3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им - пред хижа "Рилски езера". Последният старт на състезанието е при мъжете на 12,7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа "Рилски езера".
Награждаването на най-добрите състезатели от всяко бягане, индивидуалните победители, ще бъдат почетени с цветя на финала на съответната дисциплина. Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11-и септември, от 19:00 ч., на амфитеатър "Гейзера".

 

 

ВИЖТЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА НИ ДЕНЯТ В СНИМКИ:


ЧАСТ I

ЧАСТ II

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети