Таен клиент докара глоба на търговска верига

DenNews.bg
09.08.2016
размер на текста:

 Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига за за липса на инструкция за употреба на български език. Нарушението е установено от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които закупиха като “тайни клиенти” пералня машина. Проверката е направена в обекти на веригата в цялата страна след множество сигнали и жалби на граждани.

Клиентите под прикритие разопаковаха закупената пералня машина пред централния вход на магазина, на видно място с охранителни камери. При проверката не е открита инструкция за употреба на български език. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Инструкцията за употреба се съставя от производителя и се превежда в пълен обем на официалния език на страната, в която се продава артикулът. В инструкцията производителят посочва начина на монтаж, експлоатация, поддръжка, почистване и др. С предупредителни текстове насочва вниманието на потребителя за безопасна работа и за предпазване от битови инциденти.

С цел безопасна работа при използването на уреди, ДАМТН апелира потребителите да обръщат внимание за: наличие на СЕ маркировка, която удостоверява, че са направени необходимите изпитвания по отношение на безопасността; посочено наименованието или търговската марка на производителя; посочени основните технически параметри върху уреда с които се осигурява безопасно използване.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети