Контраразузнаването: Боецът на Ислямска държава Мурад Хамид е истинска, настояща и сериозна заплаха за сигурността ни

DenNews.bg
08.08.2016
размер на текста:

Експулсиране на Мурад Хамид, който представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност, както и заповед за недопускането му в страната ни за период от 10 години постанови със заповед председателят на ДАНС.

Това обяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със задържания у нас френски гражданин Мурад Хамид, брат на съпругата на един от братята Куаши, които избиха редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо”.

Зетят на един от терористите Куаши е в ареста на „Г.М. Димитров“
Зетят на един от терористите Куаши е в ареста на „Г.М. Димитров“
От прокуратурата уточняват, че Хамид е задържан в София
По информация на Софийска градска прокуратура (СГП), Мурад Хамид е френски гражданин на 20 години, влязъл е в България на 26 юли в 19:45 с влак, пътуващ от Франция през Сърбия към България. Намерението му е било да отседне с цел туризъм в България за една седмица.

На 28 юли в 1:30 часа през нощта същият се е явил на ГКПП „Капитан Андреево” с намерение да се придвижи в Турция. Българските власти го пропускат, но турските гранични власти са го върнали, тъй като за него имало забрана за влизане в страната за срок от пет години. Хамид е разпознат от турските власти като активен боец на „Ислямска държава”.

В системата ШИС обаче той е обявен за безследно изчезнал от сестра си във Франция и единственото, което е следвало да направят българските власти, е да уведомят френските си колеги.

След като е върнат в България, от Франция постъпва информация с искане за екстрадиция, като според френските власти Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава” и се счита за особено опасен.

Гранична полиция го е задържала за 24 часа. Уведомен е председателят на ДАНС. Същият ден, 28 юли, той е издал заповед за експулсиране на французина, който представлява „истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност”, както и заповед да не влиза в България за 10 години.

Междувременно докато е задържан, е издадена и получена европейска заповед за арест от френската страна. В нея се посочва, че лицето е извършвало дейност, свързана с тероризъм и участвало в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

На 30 юли СГП разпорежда задържането му за 72 часа. На 2-ри август последва задържане под стража, за да е осигурена екстрадицията му. „Той е бил конвоиран от гранична полиция до София и са започнали действия за фактическото експулсиране на лицето”, обясни Арнаудова.

Въз основа на тази европейска заповед за задържане на Мурад Хамид, той е задържан за срок от 24 часа в 5-то Районно полицейско управление в столицата. На следващия ден, 30 юли, СГП разпорежда задържането му за срок от 72 часа. На 2-ри август СГП е поискала задържането му под стража, за да бъде осигурено същинското екстрадиционно производство, обясни Арнаудова. Правилата на експулсиране предвиждат лицето да бъде върнато в Сърбия.

На 2-ри август съдът е взел мярка „задържане под стража”. Тридневен – до петък, 5 август, е бил срокът за обжалване на тази мярка. Тъй като не е постъпила жалба от Мурад Хамид, е влязло в сила определението на Софийския градски съд (СГС) за „задържане под стража”. Същинското екстрадиционно производство, което е инициирано от СГП, ще започне на 10-ти август от 14:30 часа пред СГС.

Арнаудова заяви, че няма информация дали Хамид е имал съучастници и помагачи. „Нямаме информация до този момент поне в рамките на това екстрадиционно производство дали е имало съучастници и помагачи и лица, които са го очаквали”, заяви тя.

По думите ѝ, всички тези обстоятелства винаги са обект на проверка, и ако ДАНС и полицията установят такива факти, те ще бъдат докладвани пред специализираната прокуратура.

Мурад Хамид е пътувал сам, без придружители, с френския си паспорт. „Нямаме данни за това да е използвал различни документи за самоличност”, коментира Арнаудова.

За терориста от „Ислямска държава” Арнаудова изтъкна, че в европейската заповед има снимки на младо момче на 20 години, те са приложени към преписката. Там няма информация дали има криминални регистрации във Франция.

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети