Истанбул се готви за грандиозен митинг

DenNews.bg
07.08.2016
размер на текста:

Истанбул се готви за уникален по същността и формата си митинг, който ще се проведе днес на площад "Йеникапъ" край Мраморно море. За пръв път в близката история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли т.г.

Митингът ще бъде заключителният от серията всекидневни прояви "в защита на демокрацията", започнали по призива на държавния глава след 15 юли.

Организира се под наслов: "Голямата среща на демокрацията", като според организаторите целта е "да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души".


Митингът е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган. Той лично покани лидерите на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели да присъстват и да произнесат речи.

Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата ПСР, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт.
Кемал Кълъчдароглу отначало отхвърли поканата на Ердоган, като го обвини, че е пренебрегнал критиките и препоръките на НРП по отношение на указа за извънредното положение и законовите промени. Но турският премиер Бинали Йълдъръм отиде на крака при Кълъчдароглу, за да му предаде лично посланието на Ердоган и да го увери, че неговите препоръки ще бъдат взети под внимание.

Кълъчдароглу свика изпълнителното бюро на НРП и се излезе с решение да присъства на митинга и да произнесе реч.


Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга. На демонстрацията ще присъства цялото правителство, както и много депутати.


Девлет Бахчели предупреди своите хора да носят само национални флагове.
"Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията", се казва в съобщение на Партията на националистическото действие.
Турският президент обяви, че 81 огромни лед-екрана ще бъдат инсталирани на централните площади във всичките 81 окръга на Турция, на които на живо ще се предава митингът от "Йеникапъ".


"Голям екран ще бъде разположен и в Пенсилвания, където живее ръководителят на терористичната организация ФЕТО, която извърши опита за преврат, при който загинаха десетки невинни хора. Нека хората на престъпника (Фетхуллах) Гюлен видят, че имаме едно знаме, една държава, една нация и че никоя "паралелна държава" не е в състояние да разруши нашето единство. Нашият народ даде и ще продължи да дава отпор на всякакви терористи, така нашето послание ще отиде там, където трябва", заяви Ердоган на митинг в петък вечерта в района Късъклъ в Истанбул, където е резиденцията му.


Според турските медии на "Йеникапъ" ще има сцена за ораторите с ширина 60 метра и височина 16 метра. 300 техници са ангажирани за 3 дни с поставянето на звуковите уредби с безпрецедентната до момента сила от 1 млн. вата, осигуряваща чуваемост до 1,5 км разстояние. Ще има и 22 големи лед-екрана, 165 металдетекторни пропуска и 22 скенера. Предаването на живо ще бъде осъществено с 16 камери, 32 интерком-системи, 8 HD-рекордера, 4 канала безжични интерком-системи и 8 кабелни, 5 000 метра кабели за камерите и т.н.


Над 13 000 полицаи ще осигуряват охраната на митинга.
Според медиите теренът на митинга на "Йеникапъ" е подготвен, за да побере 3,5 млн. души.
Желаещите да се включат от европейската и азиатската част на мегаполиса ще бъдат превозвани с автобуси до площад "Йеникапъ", като за хората с увреждания са определени 50 автобуса. Определени са паркингите, поставени са указателни табели.


От съседните на Истанбул, а и от по-далечни селища, също ще пристигнат десетки автобуси.
Над 200 кораба и пътнически яхти ще превозват хората по море по системата "совалка". Специални автомобили ще превозват пътници от метростанциите до площада. През три пункта ще бъдат пропускани участниците в мега-митинга, указани са местата за пристигащите по суша и море. През други три ще влизат политиците, журналистите и инвалидите.


Готови за раздаване са над два млн. шапки, над 2, 5 млн. турски знамена, 5 млн. бутилки с вода. Към наличния брой тоалетни ще бъдат прибавени и 150 мобилни.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети