Омбудсманът Мая Манолова: Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители

DenNews.bg
30.08.2016
размер на текста:

 Трябва да се сложат юзди на частните съдебни изпълнители, монополните дружества и банките, които злоупотребяват с длъжниците си.“ Това каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова, на която представи предложения за промени в седем закона.

Първият кръг от промени са свързани с банките и са в защита на гражданите срещу облекчената съдебна процедура, която ползват банките. Това са предложения за промени в прословутия чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, който дава възможност на банките да ползват бърза писта и без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителен лист срещу своите длъжници.

„Предлагаме на народните представители два варианта – да отпадне възможността банките да използват този облекчен съдебен ред, а вторият е длъжникът да има възможност да избира дали спорът му с банката да мине по дългата съдебна процедура или да се ползва от краткия ред, защото длъжникът ще бъде натоварен с допълнителни такси и лихви“, обясни омбудсманът.

Вторият кръг от промените са насочени към защита на гражданите срещу монополните дружества, срещу държавните и местните органи, срещу редица инстанции, които в съдебни производства и в изпълнителни дела си начисляват огромни юрисконсултски възнаграждения на техните юристи.

Какво каза още по тази наистина гореща тема омбудсмана,  гледайте пресконференцията: 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети