Бокова трета след третото гласуване за шеф на ООН

DenNews.bg
30.08.2016
размер на текста:

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш продължава да води в надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация премина вчера в централата й Ню Йорк.
Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е събрал 11 гласа "насърчавам" (равностойно на "за") при вота в 15-членния Съвет. Според вътрешни източници три гласа били "не насърчавам" и един "без мнение".
Словашкият външен министър Мирослав Лайчак се е изкачил на второ място, получавайки 9 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и един "без мнение".
След него се нареждат българският кандидат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, която при предишното гласуване падна до пета позиция, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич. Двамата са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".
Аржентинският външен министър Сусана Малкора е паднала на пето място, следвана от бившия македонски външен министър Сърджан Керим и бившия новозеландски министър-председател Хелън Кларк, която оглавява Програмата за развитие на ООН.
На последните три места сред десетимата останали в надпреварата кандидати се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият молдовски външен министър Наталия Герман и костариканката Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.
Гутериш спечели и предишните две неофициални гласувания в Съвета за сигурност. Процесът ще продължи, но датата на следващото гласуване още не е определена.
За да бъде назначен за генерален секретар на ООН, даден кандидат трябва първо да получи подкрепа на 9 от страните в Съвета за сигурност, включително петте страни постоянни членки - Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. След това кандидатурата трябва да бъде внесена за официално утвърждаване от Общото събрание на ООН. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети