Над 11 000 дeкара гори са опожарени от началото на годината до момента

DenNews.bg
03.08.2016
размер на текста:

 Над 11 000 дка опожарени гори от началото на годината до момента, сочат данни на Изпълнителна агенция по горите.
Изключително висок интензитет на възникване на горски пожари през последните две седмици, сочат данни на Изпълнителна агенция по горите - пожарите станаха двойно повече, а изгорялата горска растителност – близо четири пъти повече спрямо отчетената в началото на месец юли.

Над 11 000 дка е общо засегнатата от пожари горска растителност през годината след опустошителните пожари в общините Ардино и Маджарово, като на над 2000 дка и короните са засегнати и дърветата са напълно унищожени. Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на дка за възстановяване на унищожените насаждения. Средно за последните 15 години, горските пожари напълно унищожават 1 млн. куб. дървесина годишно.

С последните пожари, възникнали през почивните дни, общият им брой в горските територии достига 200 от началото на годината. Само до преди 15 дни броят беше почти наполовина по-малък – 114. Тогава засегната горска растителност беше 3631 дка, а върхови пожари отчетени едва на 2 дка площ. Извън тази статистика попадат пожари в земеделски територии. Само 5 от регистрираните пожари са възникнали по естествени причини – от мълнии. Най-голямата част – 155 са от човешка небрежност, а 11 са умишлени. Неизвестни са причините за останалите пожари.

За сравнение през същия период на 2015 г. са били регистрирани 143 пожара със засегнати 7025 дка, а през 2014 – 124 пожара при засегнати 8811 дка горска площ.

През последните няколко дни над 500 горски служители бяха ангажирани с овладяване и потушаване на пожари както в горски територии, така и в земеделски земи. Над 100 горски служители участваха и при нововъзникналите пожари от частни лозя до Маджарово, който бе овладян на низово равнище и до Кантарджиево, който е в смесени гори и на места премина във върхов. Пожарът, възникнал до Ардино е един от най-силните и интензивни в района за последните години, като там в последните 3 години не е имало подобни върхови пожари.

Министърът на земеделието и храните благодари на всички горски служители, пожарникари и доброволци за проявената самоотверженост в борбата с пожарите. В този пожароопасен сезон всички граждани трябва да бъдем внимателни и отговорни в действията си и да не допускаме човешката небрежност да изпепели природата.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети