Над 150 са вече жертвите на труса в Италия, десетки са в неизвестност

DenNews.bg
25.08.2016
размер на текста:

159 са вече жертвите на земетресението със сила 6,2, ударило Централна Италия рано сутринта вчера. Това са последните, но не и окончателните данни. Най-малко 368 души са ранени, десетки още са в неизвестност. Хиляди хора са загубили домовете си.
Спасители и доброволци продължиха да вадят и през цялата нощ затрупани под развалните хора. Броят на жертвите може да нарасне още.
До момента са извадени няколко десетки хора, но около 90% вече са били мъртви.
Спасителни кучета се включиха в издирването на хора под разрушените сгради. В пострадалите градчета продължава да пристига допълнителна техника за разчистване на разрушенията.
Премиерът Матео Ренци вчера бе в зоната на катастрофата.
Най-големи щети от мощния трус са понесли малките градове Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто. Местните власти направиха палаткови лагери за хората, загубили домовете си. Пескара, квартал на град Аркуата дел Тронто, е заличен от картата.
Районът е много популярен сред жителите на Рим, мнозина имат извънградски къщи в малките населени места в Умбрия и в този период на годината прекарват там ваканциите с децата си.
Вторичен трус със сила 4,9 вчера през деня доразруши още няколко сгради в Аркуата дел Тронто.
Помислих, че е силна гръмотевица, но когато се събудих, усетих че подът се движи и разбрах, разказва Доменика, оцеляла шейсетгодишна жена. Повечето разбудени от труса хора грабнали в просъница каквото могат и хукнали навън, далече от рушащите се сгради. В паниката дете било навлечено със зимно палто, но със сандали.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети