Откриха плочка със знаци на 5000 г. в Плевенско, може да е най-старата писменост

DenNews.bg
24.08.2016
размер на текста:

Снимка: Стандарт

Ценна глинена плочка с пиктографски знаци на 5000 години е открита при разкопки край село Рибен в община Долна Митрополия.
Според учените тя може да се окаже свидетелство за най-старата писменост в света, доста по-ранна от тази в Шумер и Египет, съобщава сайтът на в. „Стандарт”.
Има достатъчно доказателства за откриване на протописменост на Балканите и това вероятно ще бъде откритието на века, прогнозира директорът на историческия музей в Плевен Володя Попов.
Той уточни, че има достатъчно доказателства, но тезата трябва да се наложи научно, а не да се импровизира.
Засега керамичната плочка е датирана на приблизително 5000 години и се очаква да бъде показана публично догодина. Находката е от антично селище в днешната община Долна Митрополия. Намирало се е между между двата големи римски града Улпия Ескус и Тримонциум.
"Тук става дума за първите форми, за началото и еволюцията на човешката писменост. Практически в Рибен се намери едно от поредните доказателства за това. Но трябва да го наложим научно", уточни Попов.
По думите му, археолозите работят по свидетелства за култура на Балканския полуостров, каквато няма никъде другаде по света. Продължила е близо 2500 г.
"Тя поставя основата за всички големи достижения днес - архитектура, градоустройство, реч, занаяти, търговия... На култово-обредните системи, които днес наричаме религии. Едно такова общество, достигнало до тях, е осъществявало комуникакация чрез пиктографии. Подобни пиктограми са открити и в Сърбия, в Тракия, в Североизточна и в Северозападна България. Ние сме намерили поредно доказателство", посочва той.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети