Включете се! 139 г. по-късно на Шипка отново събират опълчение

DenNews.bg
24.08.2016
размер на текста:

139 г. по-късно на Шипка отново ще бъде събрано опълчение. В събота, 27-и август, предстои кулминацията от честванията на Шипченската епопея, като на място ще бъде възкресен всеки детайл от записването на опълченците и подготовката им за бойните действия, отвоювали не само свободата, но и честа на България.
Още на големия паркинг в подножието на Шипка ще може да видите как са се записвали желаещите доброволци-опълченци, как е извършван подборът, предварителен медицински преглед, стъкмяване и строеви преглед.
Отново там ще има оборудван полигон за единична подготовка- строеви преглед, строева подготовка, запознаване и боравене с оръжието, стрелба по мишени, ръкопашни схватки. Отделен щаб ще ръководи подготовката, пред всички посетители на Върха, ще се вземат решения и ще се извършва проверка на готовността.


Гостите ще видят и освещаването на Самарското знаме.

Освен изброените живи картини, които ще бъдат представени от НС „Единение” от 10:30 часа в близост до хотел – ресторант Шипка ще може да се насладите на забравени вкусове – живи традиции. Селски мол, организиран от читалища от област Габрово. Изложението е за традиционни храни, напитки, продукти и изделия на местните занаяти, умения и практики. А идеята е да се представи съхраненото духовно наследство, уникални продукти и информация за традициите от родния край. За най-малките, който ще се качат на Шипка е предвидена детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят Шипка в изкуство в откритата класна стая. Ще бъде оборудвано фотографско ателие с костюми от НЧ „Априлов – Палаузов” Габрово за селфманиаци, снимки или просто за да се видите в един по-различен вид. Всички дошли по обяд на Върха ще участват в открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков, а след него ще станат свидетели и на възстановка на епичните събития от НД „Традиция”.
Осигурени са автобуси за всички, които искат да са качат за тържествата –извозването за връх Шипка започва в 9:00 часа от пл. Възраждане, а от върха за Габрово в 16:00 часа. Цената на двупосочния билет е 2,00 лева. Автобусите за туристическите походи до Соколски манастир и м.Узана са безплатни.
Националното честаване на Шипченската епопея се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети