Алпинистът Боян Петров остава в реанимация, поддържат го в кома

DenNews.bg
24.08.2016
размер на текста:

Алпинистът Боян Петров и екологът Андрей Ковачев остават в реанимация във Военномедицинска академия. Вчера, 23 август, двамата бяха пометени от автомобил в Кресненското дефиле, по време на обход, чиято цел е да се докажа, че най-добър вариант за трасето на АМ „Струма” в участъка е прокарването на тунел.

Може би още днес Андрей Ковачев ще бъде изведен от реанимация, съобщиха от ВМА. Неговите травми са по-леки.
При Боян Петров най-опасни са черепно-мозъчните травми и гръбначни травми. Гръдните травми също са сериозни – счупени ребра и засегнати дробове, уточниха от ВМА пред Нова телевизия. Петров е стабилизиран и е поставен под изкуствен медикаментозен сън. Днес ще бъде направено изследване на мозъка на Петров. Предстои да се направи и скенер, за да се вземе решение как да протече лечението му.
Боян Петров е единственият алпинист в света, който страда от тежка форма на диабет и трябва да приема инсулин на няколко часа. Преди две години той стана първият алпинист, болен от диабет, изкачил се без кислород на третия по височина връх в света Кангчендьонга (8586 метра). Петров на два пъти боледува от рак, но и в двата случая успява да се справи с коварната болест. През 2015 година Боян Петров беше класиран на девето място в традиционната годишна класация „Спортист на годината”. Той има 17 изкачвания, като 10 от покорените от него върхове са 8-хилядници. Само за последните месеци Петров изкачи три 8-хилядника.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети