6,2 разтърси Италия, има загинали, два града са под руини

DenNews.bg
24.08.2016
размер на текста:

Земетресение със сила 6,2 по Рихтер разтърси тази нощ централната част на Италия. Световните агенции предават за жертви, до момента се съобщава за шестима загинали. Има затрупани хора и много ранени. Най-силно са пострадали градове Акумоли и Аматриче, намиращи се най-близо до епицентъра. Двата града са в руини. Трагедията се засилва и от активирането на свлачища след труса, заради които има блокирани пътища.
Земетресението е регистрирано в 4:36 часа българско време тази сутрин. Последвано е от няколко силни вторични труса.
Епицентърът на земетресението е на 109 километра североизточно от Рим и на 43 км северно от град Л Акуила, в който на 6 април 2009 г. загинаха 308 души, а 30 хиляди останаха без покрив заради силен трус.
Земетресението е усетено в Рим, Неапол, Верона и в цялата централна част на страната. Вторичните трусове продължават и в момента.
Кметът на Акумоли съобщава, че в града има жертви. Най-малко двама души са загинали в Пескара дел Тронто в Асколи Пичено.
Кметът на Аматриче проплака: "Половината град вече не съществува". Той се свърза на живо в телевизионно предаване с апел за помощ. Пътищата към града са затворени, разрушен е и мост, което ще затрудни спасителите. Кметът обясни, че има хора под развалините и призова службите за спешна помощ за бърза реакция.
Свидетел в Сперлонга, популярен морски град в Лацио, каза, че историческата част на града е сериозно пострадала.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети