Експремиер на Румъния се раздели с титлата доктор, заради плагиатство

DenNews.bg
02.08.2016
размер на текста:

Министърът на образованието на Румъния Мирча Думитру подписа днес министерска заповед, с която отнема титлата доктор по право на бившия премиер социалдемократ Виктор Понта.
Националният съвет за атестация на титлите, дипломите и университетските сертификати потвърди миналата седмица, че Понта е плагиатствал в докторската си дисертация за Международния наказателен съд. Понта има право да обжалва решението в съда.
Титлата си Понта получава през 2003 г., а през 2012 г. британският седмичник "Нейчър" съобщи, че части от дисертацията му са били плагиатствани от двама румънски учени. Понта отхвърли тези обвинения и заяви, че става дума за "политическа игра" на фона на споровете между правителството и тогавашния президент Траян Бъсеску.
Преди четири години комисията по етика на Букурещкия университет потвърди медийните разкрития за плагиатство. Университетът поиска от министерството на образованието да отнеме титлата на Понта, но този ход се сблъска с липсата на ясно законодателство и на прецедент от подобно естество.
Виктор Понта подаде оставка като премиер през ноември 2015 г. след масови протести заради пожар в нощен клуб, който отне живота на 64 души.
В Румъния често политици биват обвинени в плагиатство на академични трудове. Националният съвет за атестация на титлите, дипломите и университетските сертификати реши днес да предложи отнемане на титлата доктор и на бившия вицепремиер Габриел Опря.
Докторската дисертация на Опря на тема "Процедура на предварителното обжалване" е била защитена през 2000 г. в Правния факултет на Букурещкия университет.
Експертна комисия на Националния съвет за атестация на титлите, дипломите и университетските сертификати е анализирала дисертацията на Опря и е стигнала до извода, че трудът е плагиатстван. Решението на съвета ще бъде изпратено на министъра на образованието. Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети