Стотици се стекоха в Рилския манастир, патриарх Неофит води света литургия

DenNews.bg
18.08.2016
размер на текста:

Стотици вярващи се стекоха още вчера в Рилския манастир, където пренощуваха, а днес присъстват на света литургия, водена от патриарх Неофит. Днес отбелязваме 1070 г. от кончината на основателя на Рилската света обител и небесен покровител на българите св. Иван Рилски Чудотворец.
В литургията участват и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите Поместни православни църкви, които изпращат свои представители за честванията.
Св. Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, над Бобошево. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила планина и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Рилския манастир.
Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец.
През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г.
Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети