Критично положение на българо-турската граница, бежанци нахлуват в страната ни

DenNews.bg
13.08.2016
размер на текста:

 Специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството започва на територията на Бургаска област, съобщи на брифинг днес главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Това е наложено от усложнената среда за сигурност - в сравнение с месец юли, когато на денонощие са предотвратявани по 100 опита за нелегално преминаване на границата, то през август те са над 200. По думите на главния секретар, само вчера на българо-турската граница са спрени 11 групи с общо 220 нелегални мигранти, които не са успели да преминат на българска територия. На база постигнатите двустранни договорености, особено активно и ползотворно е взаимодействието на българските с турските гранични полицаи, които си оказват пълно съдействие и подкрепа за ограничаване на незаконната миграция и каналджийството през общата граница.
В момента Бургаска област е критична по отношение на нелегалната миграция, заяви още главен комисар Костов. Една от причините е изключително натовареният туристически сезон и големият пътникопоток, възпрепятстващи проверките на незаконно преминаващите. Най-много групи нелегални имигранти са задържат в районите на Малко Търново, Граматиково и Резово поради все още изграждащото се предпазно съоръжение, каза главният секретар.
В подкрепа на полицейските и военни сили, разположени по българо-турската граница, са командировани 150 жандармеристи, заяви директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов. Според него от агенция „Фронтекс” са поискани допълнителни 200 служители, които би трябвало да пристигнат до края на следващата седмица. Те са изключително добре подготвени - с високопроходима техника и термовизионни камери и ще бъдат от изключително голяма полза в най-натоварените от страна на миграционен натиск месеци - август и септември, когато увеличението на опитите за преминаване е почти двойно. От началото на август общо 1 858 са мигрантите, опитали се да влязат незаконно в страната, каза главен комисар Ангелов.
В центровете от затворен тип към Дирекция „Миграция” са настанени 1350 чужденци, чийто обичаен престой е за около 2 седмици.
Това налага в стартиралата специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството да бъдат разположени и допълнителни КПП-та на територията на Бургаска област, подчерта директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Допълнителните КПП-та ще проверяват провозните средства за нелегални мигранти, като засилен контрол ще има върху микробусите и вановете. Новите КПП-та ще се създават съобразно оперативната обстановка.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети