Мийте си ръцете – само това може да ви предпази от летните вируси

DenNews.bg
01.08.2016
размер на текста:

Лятото е сезонът на ентеровирусите. За да се предпазим е необходимо да спазваме изключително добра лична хигиена. Тази препоръка отправи на пресконференция в БТА вирусологът и изследовател акад. Ангел Гълъбов.

Той обясни, че ентеровирусите са към 120-130 разновидности, които проявяват различна клинична картина в един и същи географски регион. Летният сезон е твърде благоприятен за взривове от вирусни инфекции. Те обаче не са грип, обясни специалистът.

Акад. Гълъбов подчерта, че ентеровирусите имат най-голямата изменчивост, която е позната в природата – всеки размножителен цикъл на клетките водел до някаква мутация. Именно затова е и много трудна профилактиката с ваксини или други медикаменти.

Около 70 % от нямат прояви и затова те представляват най-големия източник на зараза. Ентеровирусите се предават основно чрез мръсни ръце и по-рядко по въздушно-капков път, както грипът през зимата. Вирусологът подчерта, че трябва да се мият много хубаво ръцете, плодовете, зеленчуците. Особено внимание трябва да се обръща при приготвянето на месото. Източник на ентеровирусите са тоалетните, каналните води, мухите. Хигиената в заведенията трябвало също много добре да се поддържа. Този вид вируси особено много се предават по курортите през летните отпуски.

Те се характеризират с болки в гърлото, температура, често разстройство и прилошаване. Имат кратък инкубационен период – 1-2 дни.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети