Цацаров: Депутатът Александър Методиев е извършил престъпления, а е длъжен да защитава интересите на държавата

DenNews.bg
08.07.2016
размер на текста:

 Какви доказателства е събрала Прокуратурата по делото, какво се е случило всъщност там?
Първоначално по делото е работила Районната прокуратура в Ихтиман. С оглед качеството на извършителя обаче, делото е изпратено, то е на фаза проверка, е изпратено в Столичната градска прокуратура. А иначе конкретният инцидент – както ви казах, на 1 май полицейски патрул в близост до гр. Костенец. Патрулът прави опит да спре джип „Мерцедес“, очевидно управляван от народния представител, който извършва забранено тройно изпреварване. Разбира се, народният представител не спира, не се подчинява на сигналите за спиране. След джипа има микробус „Форд“, в който пътуват лица. Впоследствие разбрах, че те са футболен отбор. Свалени са за проверка, проверени са им личните карти. Едно от лицата се оказва без лична карта. Започва писане на акт за установяване на административно нарушение. Останалите, притежаващи лични карти, правят опити да накарат полицейските служители да разговарят с техния шеф, както те се изразяват, по телефона. Полицаите, поне според всички събрани данни до момента, са изпълнили максимално законосъобразно всички свои задължения. От чисто човешка гледна точка, бих казал, че са проявили и максимално търпение. Разбира се, те са отказали да разговарят. Последвало е връщане на джипа, слизане на народния представител. По данни на хората, от които са снети обяснения, неколкократно изпускане на депутатската карта на земята и вдигане на същата.
 Демонстрация?
 Вие го казахте така. И искане да се преустанови писането на акт. По нареждане на господин Методиев, лицето на когото е съставен акт е прекратило участието си в тази процедура, т.е. той е отказал да го подпише, защото така му е наредено пред полицейските служители, това разбира се е удостоверено по надлежния ред. И оттам насетне започва една, бих казал не особено красива, направо казано грозна разправа с полицейските служители.
Заплашвани ли са?
 На първо място, след отказа им да не съставят акт на лицето, е осъществена телефонна връзка с началника на районното управление. Началникът на районното управление категорично е отказал да разпореди на подчинените си да не изпълняват задълженията си. Напротив. След разговора с него е последвал диалог с полицейските служители. Диалогът е бил свързан първоначално с искания да отчетат пред народния представител какво са работили през деня, какви актове са съставили, какъв график са съставили и как е протекъл целият им работен ден. Казах че при пълното търпение, което са имали, полицейските служители са отказали това. Последвали са заплахи и в може би най-меката форма, доколкото разбирам от материалите по преписката е това, че след 3 дни ще се видим цивилни. Т.е. след три дни хората ще бъдат уволнени. За нас това е хулиганство, това е противозаконно пречене на орган на власт да изпълнява служебните си задължения. Санкцията не е толкова висока, предвидена от Наказателния кодекс, но не това е основното. Основното е, че подобно поведение е недопустимо, особено към полицаи. Бихме си задали въпроса как ще бъде санкционирано или дали ще бъде санкционирано подобно поведение, ако е осъществено от водач, който не разполага с депутатска, магистратска или каквато искате карта? Ясно е как ще бъде санкциониран. Така трябва да бъде санкциониран и този, който разполага с карта.
Неговата версия е, че полицаите са се държали арогантно и са спирали избирателно за проверка коли с мургави шофьори.
 Според мен трудно може да бъде спрян избирателно за проверка джип „Мерцедес“, който с превишена скорост извършва тройно изпреварване. Трудно може да бъде различен при това тройно изпреварване дали шофьорът е мургав или не. Сигурен съм обаче, че шофьорът е различил съвсем ясно полицейските униформи, отличителните знаци на колата и стоп-палката, на която усмихнато е помахал.
Защо, според Вас, не е спрял?
Защо ми задавате на мен този въпрос? Защото може би съществува съзнание, че това е неговият регион. Че е депутат, че е народен представител, че зад него са може би неговите момчета, и че максималният компромис, който може да направи е да телефонира на началника на районното управление. Както ви казах от данните по преписката е видно, че и този началник се е държал по един съвсем достоен за полицейски служител начин. Не е това начинът. Казвам го във възможно най-мека форма. Не е това начинът за държание спрямо хората с униформи, не е това начинът въобще за поведение за всички онези, които сме цивилни. А най-грозното е, че „след три дена ще бъдем цивилни“.
Това е явна заплаха към хората.
Не, това е според мен по-скоро демонстрация и съзнание за безнаказаност. Затова на моменти се губи решимостта, ако щете, и мотивацията на редовия полицейски служител. Ако погледнете отстрани, така може би малко да погледнем ситуацията съвсем от дистанция, това не е кой знае колко рядка практика по пътищата. Ако обаче си зададем въпроса трябва ли да я толерираме – отговорът, според мен, е категорично не. Не трябва да я толерираме, защото от нас самите като граждани трябва да има едно нормално поведение като водачи, а от страна на органите на реда трябва да има ясна мотивация, че държавата е в състояние да ги защити. Ние правим в момента точно това. Ние защитаваме държавата. Всъщност защитата на държавата преди нас би следвало да я направи човекът с депутатска карта, конкретният депутат.
 

 

Последни интервюта

Етикети