Д-р Ибришимов: Длъжни сме с общи усилия да върнем част от орязаните легла в детско отделение

DenNews.bg
05.07.2016
размер на текста:

Народният представител д-р Иван Ибришимов е внесъл питане до здравния министър Петър Москов за критериите, на база които леглата в двете болници в Дупница, най-вече в детско отделение на общинската болница, са орязани значително.
„Искам да знам кой и как е решено за орязването на легла в Дупница, наложено със здравната карта. Преди повече от два месеца на областно съвещание на комисията, която изготвяше предложенията за здравната карта на Кюстендилска област аз алармирах, че болниците ще пострадат. Сега очаквам отговор от министър Москов”, посочи на пресконференция днес д-р Иван Ибришимов.
Както писахме, спуснатата от здравното министерство карта оряза леглата в двете болници в Дупница, като най-голямото съкращение засяга детско отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски".
„Смея да твърдя, че това е най-доброто детско отделение в областта, с най-голям прием на пациенти. От 32 леглата са намалени на 16. Това е леко казано притеснително. Когато министърът твърди, че детското здравеопазване му е приоритет и че не трябва там да се пипат отделения и легла, в Дупница да имаме орязани 50% от леглата това е меко казано... не знам как да се изразя”, каза още депутатът от БСП.
Според д-р Ибришимов въпросът не бива да бъде подминат тихомълком, а всеки в местната политика и социален живот трябва да изрази открито позицията си. И да направи каквото може. „Всеки трябва да вземе отношение и трябва да се борим да върнем поне едни 30% от бройката на съкратените легла. Мисля, че с общи усилия можем да успеем. Да, има моменти, в които предишната бройка легла не се покрива, но взето на база на година едно от 80% се пълнят”, посочи още той.

 

Депутатът и бивш общински съветник не е изненадат от закриването на отделението по хемодиализа.

 

„Очаквах го, защото това е проблем, на когото не бе обърнато достатъчно внимание назад във времето. Тук няма да пропусна критика и към себе си – аз също бях общински съветник. Истината е, че се стигна до закриването на отделението, защото няма техника. Не може с допотопна техника отпреди 30 г. ти да правиш отделение и да правиш хемодиализа. Това е причината, а всички ние търпим критика, всички, участвали в управлението на болницата, в Общинските съвети, всички кметове на община Дупница. Истината трябва да се казва в очите”, посочи д-р Ибришимов.
Той обясни още, че

 

има намерение да организира трибуна в парламента за проблемите в хората в неравностойно положение.

 

„На среща с инвалиди в община Дупница ми беше поставен много важен въпрос по отношение на помощните средства, които използват. Най-вече за батериите на инвалидните колички, които са с много кратки гаранционни срокове. Освен това се наблюдава и злоупотреба от страна на фирмите за помощни средства. Оказва се, че батериите за които държавата плаща като ампераж не се вкарват от фирмите вносители. Това означава, че пак има предпоставки и съмнения за договорки, схеми и корупция. Никакъв контрол от страна на държавата, а в крайна сметка това са хора в неравностойно положение, които заслужават нашето внимание”, посочи той.

 

Веднага отнесъл питането до тогавашния социален министър Ивайло Калфин, който признал, че не знае за този проблем и затова не е взети мерки.

 

„След това министър Калфин беше сменен, затова съм изпратил питането до новата министърка. Искам да направим една трибуна в парламента, за да се даде гласност на проблемите на хората в неравностойно положение. Давам един пример - за да пътуват трима души инвалиди от Дупница до София с всички мои контакти и възможности, които имам на депутат, много трудно успях да им намеря превоз. След това се оказа, че трябва да се платят едни 300 лв. за да дойдат трима души от Дупница до София и обратно. Ако един човек в здраво физическо състояние пътуването до София и обратно му излиза около 20 лв., трима човека са 60 лв. Това е показателно колко се мисли за хората в неравностойно положение – за тях 300 лв.”, обясни народният представител.
Чака отговора на социалният министър, след което намерението му е да направи пресконференция в парламента. „Най-вероятно с представители на хората в неравностойно положение от София, защото не е оправдано, дори да намерим тези средства – 300 лв. за пътуването от Дупница до София за трима инвалиди, парите да се дават за пътуването, може да се оползотворят за нещо по-полезно”, коментира още депутатът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети