Ново разпределение на общините и областните центрове у нас

DenNews.bg
04.07.2016
размер на текста:

Разпределението на общините в България и броят на областните центрове трябва да бъдат променени с оглед на средноевропейските показатели и регламент според брой население, вид на предоставяните услуги и др. Това съобщи по време на форума „Региони в растеж” днес в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Тя обясни, че България е сравнително малка държава, а броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ. Областите трябва да отговарят на изискванията в европейски регламент за брой население и вида на услугите, които се предоставят там, информира пресцентърът на регионалното министерство.
В отговор на въпрос по време на форума „Региони в растеж“ тя обясни, че засега България отговаря на изискванията на регламента за броя области. След това обаче броят ще трябва да бъде преразгледан, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, заяви Павлова.
Преразглеждане на броя на областите ще е необходимо за подготовката на следващия програмен период от гледна точка на регионалната политика, Брексит и новия подход за еврофондовете, подчерта министърът.
След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране и това ще е София. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани, за да се отговори на европейските изисквания.
По отношение на централизацията и децентрализацията Павлова обясни, че Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка към децентрализация и предоставяне на правомощия на общините. Чрез нея за първи път се делегира правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да определят проектите, които да бъдат финансирани.
Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите и екип, който да ги оценява. Правим първата стъпка с 39-те големи градове, които имат капацитет да бъдат такива междинни звена, заяви министърът. Източник: investor.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети