130 медии ще бъдат закрити в Турция по разпореждане на властите

DenNews.bg
28.07.2016
размер на текста:

130 медии в Турция ще бъдат закрити по разпореждане на властите. Става въпрос за новинарски агенции, вестници, списания и издателски къщи. На медиите са изпратени официални писма, че трябва да прекратят дейността си. Мотивите за затварянето им не са ясни. Това обаче не са първите закрити медии - веднага след неуспешния преврат същата съдба споделиха медии, обвинени във връзки с Фетуллах Гюлен, когото управляващите сочат за организатор на пуча. Броени часове преди спирането на 130-те медийни организации, още 47 журналисти бяха арестувани. Преди броени дни стана ясно, че белезници е имало за 42 представители на медиите в Турция, предаде Стандарт нюз. След преврата от пост бяха отстранени хиляди военни, учители, съдии и прокурори. Стотици от тях са в ареста, съобщават местни медии. Турското правителство търпи остри критики за това, че се саморазправя незаконно с онези, които не го подкрепят. Последните събития в Турция станаха повод президентът Ердоган да заговори и за връщане на смъртното наказание. ЕС веднага обяви, че южната ни съседка няма да намери място в Общността, ако прибегне към подобно действие. Според турската власт обаче подобна крайна мярка е желана от народа.
Стана ясно още, че

 

Ще бъдат уволнени 1600 военни, сред които 149 генерали и адмирали.


Вчера турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала обяви, че над 15 хиляди души са задържани във връзка с неуспешния опит за преврат от 16 юли. От тях 10 хиляди са военни.
Отстранените от длъжност по подозрение във връзки с метежниците вече са над 60 хиляди.
Сред тях има над 9000 полицаи, 3000 съдии, университетски преподаватели, над 1500 декани. Бяха закрити над 2000 организации.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети