Браво! Бедстващото на центъра на Дупница щъркелче е спасено

DenNews.bg
25.07.2016
размер на текста:

Бедстващото на центъра на Дупница щъркелче в спасено благодарение на светкавичната акция, организирана от общината.
Както писахме, разхождащата се пред ГУМ птица събра погледите на дупничани рано тази сутрин. Появата му може и да предизвика радост у минувачите, но ситуацията бе изключително рискова за живота на птицата, тъй като и най-малък стрес може да е фатален за диво животно.
Младият щъркел най-вероятно е паднал в полет, докато се е учил да лети, а след това уплашен от хора и автомобили не е могъл да излети.
Минути след подаването на първите сигнали в община Дупница на място бяха изпратени служители на екоотдела, а птицата бе заловена от ловеца на приюта за безстопанствени кучета Георги Ценев. Общинска кола тръгна към София час след залавянето на птицата, като при транспортирането са спазени всички условия за запазването на живота й – щъркелът е бил настанен в кашон с дупки и достатъчна приветливост в автомобила. Това е задължително условие, което намалява стреса за дивите животни и запазва живота им.
Щъркелът е откаран във ветеринарна клиника „Добро хрумване”, където е извършен обстоен преглед. Птицата е здрава, няма счупвания или други наранявания. Все пак тя ще остане под наблюдение още ден-два, а след това ще бъде предадена на център „Дивите животни”, където ще се погрижат щъркелът да укрепне. Специалистите там ще преценят кога щъркелът е напълно готов и ще бъде освободен. Най-вероятно той ще се завърне в Дупница, но дори и това да не стане, може да се присъедини към друго ято и да отлети безпроблемно, тъй като ще бъде зряла и самостоятелна птица.
Ако забележите бедстваща птица или диво животно трябва да знаете, че най-важното е да не предизвиквате стрес за тях. Не викайте, не ръкомахайте. Потърсете съвет и помощ от специализирани организации, като „Дивите животни”. Ако става дума за видимо ранено животно, което не може да се движи, използвайте за залавянето горна дреха или плат, които поставяте върху животното така, че то да може да диша, но да не може да вижда. Веднага се свържете със специалисти и осигурете транспортирането на животното до клиника или център. При транспортирането животното задължително трябва да бъде поставено в кашон с дупки.
Ако видите птица или диво животно което претърпява инцидент, но въпреки това продължава да се движи, трябва да знаете, че то може да има тежки вътрешни наранявания. Ако имате възможност осигурете транспортирането му за преглед, тъй като и с тежки наранявания дивите животни се стремят да се скрият и продължават да се движат, това обаче не означава, че ще добре и ще могат да се възстановят.
При случаи с бедстващи диви животни може да потърсите помощ и съвет от специалистите на „Дивите животни” - тел. 0988 797 986 и клиника „Добро хрумване”- 0896 604 835.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети