2 млн къса контрабандни цигари са задържани при съвместна операция на ГКПП-Дунав мост

DenNews.bg
23.07.2016
размер на текста:

 Опит за пренасяне през границата на 200 мастер бокса /2 млн. къса/ цигари без български акцизен бандерол беше предотвратен тази нощ на ГКПП-Дунав мост Русе.
Задържан е товарен автомобил, пътувал от България за Румъния. В специално изграден тайник в предната стена на ремаркето на превозното средство били укрити кашоните с контрабандни цигари. По документи камионът пътувал празен, съобщиха от Митница - Русе. Несъответствието в някои данни на придружаващите документи усъмнили митническите служители и камионът е насочен към рентгеновата система за сканиране. При проверката е забелязан необичаен уплътнен отсек в предната част на ремаркето. При поглед отвътре товарната част изглеждала празна в дълбочина, но зад покриващото платнище са открити натрупани кашони, отделени с огромна метална пластина от останалата вътрешност на товарната зона, така че да имитира дъно.
За случая са уведомени служителите на ОДМВР, и сектора за борба с организираната престъпност, Районна прокуратура. Образувано е дознание в Митница-Русе. При процесуално-следствени действия е установено, че в тайника се превозват общо 200 мастер бокса цигари. Тютюневите изделия са от една марка и с надпис „DUTY FREE“ върху всяка опаковка. Общата им стойност се изчислява 750 000 лева по цени на съдопроизводството, съобщи наблюдаващият случая районен прокурор Яна Илиева. Шофьорът на превозното средство, румънски гражданин, е задържан в следствения арест с прокурорска мярка за 72 часа.
Работата по случая продължава съвместно с ОДМВР-Русе и РД"Гранична полиция"– Русе, бе съобщено бе на пресконференция днес с участието на ст. комисар Теодор Атанасов – директор на ОДМВР, комисар Димитър Чорбаджиев, директор на РДГП- Русе, Пламен Борджиев, началник на сектор „Борба с организираната престъпност” Русе – Разград, Венцислав Халаджов - началник на Митница Русе и Яна Илиева - районен прокурор към Районна прокуратура-Русе.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети