Технически прегледи вече само срещу платен данък на колите

DenNews.bg
22.07.2016
размер на текста:

Годишни технически прегледи ще се извършват вече само на коли, чиито данъци са платени. Това обяви официално на страницата си Изпълнителна агенция " Автомобилна администрация". От информацията става ясно, че интегрираната платформа за проверка на платен данък влиза в пълен работен режим на експлоатация по отношение на общините, които са заявили готовност и са се включили с пълната функционалност на системата.

Когато системата отчете, че за превозното средство има неплатен данък върху МПС, или липсват данни за това МПС, както и в случаи на липса на връзка с базата данни на конкретната община, системата ще изисква представяне на документ за платен пътен данък. В тези случаи превозното средство да се допуска до извършване на периодичен преглед за проверка на техническата изправност, след представяне на документ за платен годишен данък за ППС със залепен стикер с уникален идентификационен код, който се валидира в системата чрез сканиране на документа.

За общините, които не са заявили пълна функционалност, системата ще изисква представяне на документ за платен данък, който следва да бъде сканиран. Като доказателство за платен пътен данък трябва да се изисква единствено документ, издаден по реда на чл. 60 от Закона за местните данъци и такси, който следва да се сканира. В случай на проверка от контролните органи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в контролно-техническия пункт, ако се установи, че е допуснато извършване на технически преглед с документ различен от документа издаден по реда на чл. 60 от ЗМДТ, ще бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение за извършеното нарушение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети