Външният министър забранил на Надежда Нейнски да говори

DenNews.bg
18.07.2016
размер на текста:

 Министърът на външните работи Даниел Митов призна, че посланикът ни в Турция Надежда Нейнски наистина има забрана да коментира опита за военен преврат в страната. Новината предизвика бурни коментари преди дни, когато самата Нейнски заяви, че "спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях".
„Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори пред медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая“, заяви по темата Митов.
Той е категоричен, че забрана не е персонална, а е в резултат на факта, че всичко, което се каже по случая трябва да е обсъдено и координирано с държавните институции в България.
Той заяви още, че задачата на Нейнски в случая не е била да дава изявления по медиите, а да „следи и координира“ ситуацията с българите, които в този момент са се намирали в Турция.
„Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта министър Митов. „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра“, конкретизира още той.
Именно по тази причина в забраната за коментари от страна на Нейнски нямало нищо необичайно:
„Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни още Митов.
Министърът коментира и настоящата ситуация в Турция, като заяви, че "за нас върховенството на закона и следването на нормални демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Република Турция".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети