Гюлен: Ердоган е инсценирал преврата, за да си направи чистка

DenNews.bg
17.07.2016
размер на текста:

 Проповедникът Фетхуллах Гюлен, чиито поддръжници турското правителство обвини в участие във военния преврат, заяви, че бунтът може да е инсцениран от страна на правителството.
Гюлен говори с малка група журналисти, като отрече всички обвинения срещу него.
"Не мисля, че светът вярва в обвиненията, направени от президента Реджеп Тайип Ердоган. Вероятно това е постановка- преврат, която Ердоган би могъл да се използва за по-нататъшна чистка и елиминиране на неудобните за него, обяви Гюлен, цитиран от британският вестник Guardian.
По въпроса за публикации в пресата,че той е смятал да се върне в Турция, ако преврата беше успял, Гюлен отговори, че му липсва родината си, но за него има "един важен фактор", който е свободата.
"Аз съм тук, далеч от политическите проблеми на Турция, аз живея с моята свобода," - добави Гюлен.

Турският президент Реджеп Ердоган настоя САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде "Хюриет". Той се обърна към Вашингтон като към партньор и призова молбата на Анкара да бъде изпълнена.

Това заяви той от резиденцията си в Истанбул, където се бяха събрали стотици поддръжници. 

Припомняме също така, че турските власти обявиха вчера, че опитът за преврат в страната е дело на негови привърженици.

Всяка страна, която стои с Гюлен, няма да бъде приятел на Турция, а ще се смята, че е във война с нея, обяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Фетхуллах Гюлен е турски проповедник, ислямовед и водач на движението „Гюлен“ (Gülen). То се състои от доброволни организации, които са свързани под ръководството на Гюлен. Неговите критици го обвиняват в подкопаване на светския характер на Република Турция. От друга страна пък е интересно, че от радикални кръгове в Турция е обявен за неверник, особено след срещите му с Папа Йоан-Павел II и вселенския патриарх Вартоломей. Гюлен не одобрява комбинацията между исляма и тероризма.

Към момента Гюлен живее в доброволно изгнание в щата Пенсилвания в САЩ.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети