Къде са квесторите? Тимчев и д-р Кирилов вдигнаха напрежението на ОбС-сесията

DenNews.bg
15.07.2016
размер на текста:

 „Къде са квесторите”, се наложи да попита, къде на майтап, къде на сериозно, кметът на Дупница Методи Чимев, след като управителят на общинската болница Росен Тимчев и общинският съветник и бивш зам.-шеф на болницата д-р Кирил Кирилов влязоха в режим на подвиквания и остри реплики. Напрежението се появи по време на дебатите за насрочване на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” на сесията на Общински съвет.

 

Д-р Кирилов подразни Тимчев с намеците си, че настоящият управител на болницата няма нужното образование и квалификация за поста.

 

Допълнително масло в огъня наля д-р Лорета Николова от Народен съюз, която попита дали пък няма да се наложи на ОбС-Дупница да внася законодатели промени в парламента, ако се окаже, че Тимчев няма да може да се включи в конкурса, заради изискванията за образование и стаж.
„Лицето, което още веднъж повтори твърдението, че нямам квалификация ще трябва да повтори това в съда. Имаше един такъв от Сапарева баня, който продължава да ми плаща обезщетение. Да не се наложи да си засилвате лекарските практики, че да ми плащате и вие обезщетение. Всичко съм си защитил с държавни изпити и съм регистриран не един, а два пъти като управител на болница в съда. Заради такива хора, като някои в тази зала сериозно ще се замисля дали да се кандидатирам за поста отново. Заради хора, като някои в тази зала, хора, като майка ми не са останали в Дупница”, отговори Тимчев на д-р Николова.
Д-р Кирилов обаче не се отказа от атаките към управителя, подети с цитирането на закона: кандидатите трябва да имат 5 г. стаж медицина, икономика или здравен мениджмънт. „Отговаря ли лицето на тези изисквания”. След това д-р Кирилов продължи с реплики от място „Айде, кажи най-после каква ти е квалификацията”, на което Тимчев изкрещя: „Ти пък кой си, че да ти казвам”.

Председателят на ОбС Ивайло Константинов опита да потуши огъня, като обясни, че това не е тема на днешните дебати. „И как може да се съмняваме в компетентността му, що той вече е регистриран в съда”, попита Константинов. Д-р Николова пък се обясни, че просто задала въпрос, като не била целяла да обиди Тимчев.

 

Мандатът на временния управител бе удължен с два месеца,

 

След като това бе предложено от Ивайло Константинов. Поводът за предложението бе подписката от страна на персоналът в болницата, с която се изказва категорична подкрепа за извършваните от Тимчев реформи и наложената от него атмосфера на работа. На сесията днес стана ясно, че в подписката се е включил и бившият управител на болницата д-р Любомир Таушански, който в момента работи в ортопедично отделение.
Другият мотив бе, че Тимчев се нуждае от месец-два за да приключи реформите, след което може да се включи в конкурса за нов управител.

 

Конкурсът за нов болничен шеф бе насрочен за 14 ноември, като кандидатите ще подават документите си до 14 октомври.

 

И за тези срокове настъпи промяна, след като в първоначалното предложение конкурсът трябваше да се проведе по-малко от 24 час след крайния срок за подаване на документи. Което пък означаваше, че комисията по избор няма да има време да се запознае с документите на кандидатите.

 

Председател на комисията по избор ще бъде д-р Андрей Марков,

 

управител на болница „Токуда” и „Сити Клиник”. Той бе предложен от ОбС-шефа заедно с номинациите за членове на комисията – д-р Пламен Цвеков, бивш шеф на Националната здравноосигурителна каса, който бе е председател на комисията, извършила одит в МБАЛ и положила стратегията, по която в момента Тимчев работи. Другият член на комисията ще бъде д-р Виолета Бельовска, дългогодишен АГ-специалист от Дупница, а секретар ще бъде зам.-председателя на ОбС Йонко Гергов, но в качеството му на юрист. Последният член на комисията ще бъде назначен със заповед на РЗОК-Кюстендил.
Георги Пехливански от БСП попита какво се случва със съкратените почти с 50% легла в общинската болница и дали има нещо, което ОбС може да направи.

„Съкращенията не доведоха до негативи и затова не последваха дискусии. Разговарял съм с управителя на РЗОК-Кюстендил и д-р Котев има готовност да дойде и да участва в такава дискусия, ако ние решим, че има нужда от нея”, посочи Константинов. Председателят на Общински съвет пък си пожела следващият управител на общинската болница, независимо кой ще бъде той, да работи ръка за ръка с частната болница, да няма ритане по кокалчетата, а екипен стремеж към налагането на Дупница като здравен център.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети