24-часово видеонаблюдение ще следи реда в Дупница

DenNews.bg
14.07.2016
размер на текста:

24-часово видеонаблюдение ще следи за реда в Дупница, като първоначално 50 камери ще бъдат разположени на местата с висока посещаемост. Това са направленията: градинката „Левски” – „Наков мост”, включително централна градска част и центъра – парк „Рила” по улиците „Княз Борис” и „Патриарх Евтимий”, включително парка. Със засилено наблюдение ще бъдат двете кръстовища – при ГУМ и при „Наков мост”, където ще има въртящи се камери и такива със завишена резолюция.
Камерите на Градската градина пък ще бъдат подменени, тъй като тези в момента са с ниска резолюция и в тъмното са безполезни.
Отново камера ще бъде поставена и в пешеходния подлез към квартал „Байкал”, където предишната бе счупена.
Биг брадър ще пази и милионите налети в новата инфраструктура и озеленяване в кварталите „Развесена върба” и жк „Дупница”.
Мерките за осигуряване на обществения ред и сигурност бяха обяви на пресконференция днес от кмета на Дупница Методи Чимев.
„Явно няма друг начин да спрем хората, които правят бели. Адски неприятно е да се случват непрекъснато някакви вандалски прояви. Ние плащаме и поправяме щети, а след седмица-две пак е същото. Явно ще трябва да се показваме, да гледат всички тези, които правят бели. Информацията от заснети вандалства ще бъде качвана на стена на срама, на плача, както искате така го кръстете. Там ще присъства лице и име на човека, предизвикал подобно деяние. "Стената" ще бъде на първо време на сайта на общината, ако трябва ще сложим и видеостена и ще показваме кой какво прави”, обясни Чимев и посочи, че не приема парите, които влизат в общината от всички нас да се харчат за покриване на „постъпки на тоя или ония”.

Наблюдението ще се извършва от дежурните в общината и полицията,

като Чимев е убеден, че системата ще помага изключително много и на органите на реда.
От вчера е започнало събирането на оферти за въвеждане на видеонаблюдение, като целта е то да заработи максимално бързо.
„Това е мярка, целяща повишаваща сигурността на гражданите и не мисля, че има повод за недоволство, че се нарушават права. Все пак не навлизам в частни имоти, наблюдението ще е на общински територии с цел сигурност и безопасност. Защо съвестните хора трябва да са потърпевши на малък кръг наши недобросъвестни съграждани”, посочи още кметът. Идеята е броят на камерите до достигне 100. Те ще противодействат на всяка проява, нарушаваща реда – от неправилно паркиране, през вандалски прояви до престъпления.
Градоначалникът поясни още, че информацията ще се съхранява един месец, а той ще изисква доклад в края на всяка седмица.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети